logo de kattenstudio deil
Vragen? Stuur een kattenbelletje via WhatsApp
Wanneer en waarom

Uitdunnen 

Over het verwijderen van onderwol

Kortharige kat

De vacht van de kat bestaat voor het grootste gedeelte uit onderwol. Dit is het pluizige, zachte haar. Een kortharige kat kan loszittende onderwol gemakkelijk verwijderen door zichzelf te wassen. De kat likt het losse haar allemaal op en braakt het als haarbal (regelmatig) uit. Soms kan een kat zichzelf niet meer goed wassen, doordat hij oud wordt, pijn aan zijn gewrichten heeft of te dik wordt bijvoorbeeld. Hij raakt zijn losse onderwol dan niet meer kwijt.
Ook kan een gezonde kat extreem verharen, waardoor uw huis en kleding ernstig onder het haar zitten.

Verwijderen loszittende ondervacht

Door de vacht uit te dunnen help ik uw kat met het kwijtraken van deze ondervacht. Door middel van kammen of een waskuur verwijder ik de loszittende ondervacht, zodat deze niet kan klitten en vervilten. Bij extreem verharen kan ik uw kat versneld door zijn rui helpen door de vacht uit te dunnen of te wassen, zodat u de haren niet in huis en op uw kleding hebt.

Hoe vaak is het uitdunnen  van een kortharige kat nodig?

Dat is per kat verschillend. We overleggen samen hoe vaak voor uw kat het best is.

knippen kattennagels

(Half)Langharige kat

Een langharige kat heeft veel meer moeite met verharen en moet vaak een handje geholpen worden.
Eerst kam ik de vacht goed uit en verwijder ik klitten. Hardnekkige klitten zoals in de oksels, liezen en op het kontje worden met de tondeuse verwijderd.
Als laatste pluk ik de kat met de hand na. Alle onderwol wordt op deze manier verwijderd. Als de vacht op tijd uitgedund wordt, zal deze niet meer zo snel klitten en vervilten.

Hoe vaak is het uitdunnen  van een langharige kat nodig?

Mijn advies is langharige katten één keer in de drie maanden te laten trimmen.

Moet mijn kat na het uitdunnen  gewassen worden?

Het is niet altijd nodig om uw kat na het uitdunnen te wassen. Ik zal met u overleggen of het nodig is en of u het graag wilt.

Moet mijn kat geschoren worden?

Het kan zo zijn dat de vacht van uw kat zo geklit en/of vervilt is, dat uitdunnen niet meer mogelijk is. In dat geval zal uw kat gedeeltelijk of geheel moeten worden geschoren. Dat doe ik op een katvriendelijke wijze, zodat uw kat zo min mogelijk ongemak ondervindt en weer lekker fris mee naar huis kan. Lees meer over scheren.