logo de kattenstudio deil
Vragen? Stuur een kattenbelletje via WhatsApp
Hoe snel groeit kattenhaar?

De vier groeifases van de kattenvacht

Heeft uw kat last van haaruitval? En vraagt u zich af of het haarverlies normaal is? Katten verliezen het hele jaar door haren en hebben één keer per jaar een grote rui. Hormonen, voeding, medicijnen en stress kunnen invloed hebben op de vacht. Daardoor hebben sommige katten meer last van haaruitval dan gemiddeld. En wanneer de ondervacht loslaat kunnen er klitten ontstaan.

Hoe snel groeit kattenhaar eigenlijk?

Misschien hebt u het wel eens gezien bij een kat die geopereerd is geweest: kattenhaar groeit best snel weer aan! Kattenhaar doorloopt gedurende de groei een aantal verschillende fases. Doordat elke haar zich in een ander stadium van de groeicyclus bevindt, blijft de vacht constant mooi vol. Dit zijn de vier groeifases van kattenhaar:

Fase 1: de Groeifase (Anagene fase)
Het woord zegt het al: de eerste fase is de groeifase van het haar. Dekharen groeien zo’n 0,3 mm per dag en vallen één keer per jaar uit, net als de ondervacht. Bij langharige katten groeit het haar niet sneller, maar wel langer door. Bij hen duurt deze Anagene fase dus langer dan bij kortharige katten.

Fase 2: overgangsfase (Kategene fase)
In deze fase komt de haarwortel tot rust. Het haarzakje wordt kleiner.

Fase 3: rustfase (Telogene fase)
Dit is de rustfase. Terwijl de bestaande haar rust begint er alweer een nieuwe haar te groeien.

Fase 4: Haarverlies ( Exogene fase)
In deze periode (je raadt het al) valt het haar uit.

Iedere vacht is anders. Zo heeft een Europees korthaar veel minder ondervacht dan bijvoorbeeld een Britse langhaar. Naast de structuur en de kleur van de vacht kan dit ook genetisch bepaald zijn.

Als je kat zijn vacht niet goed meer kan verzorgen

Het kan ook zo zijn dat de kat zichzelf niet meer kan verzorgen. Wanneer de kat artrose heeft (wat al vanaf vijf jaar oud kan optreden) dan zal de kat zich niet zo goed kunnen wassen op de achterkant vanaf de heupen en ontstaan daar klitjes. Ook kan het zijn dat de kat last heeft van zijn bekkie, door ontstoken tandvlees bijvoorbeeld. Dan wast de kat zichzelf minder goed of helemaal niet meer.
Daarom raad ik aan om regelmatig even de tanden en het tandvlees van uw kat te checken. Als trimster doe ik dat ook standaard bij iedere behandeling als de kat op mijn trimtafel zit!

Heeft uw kat problemen met de vacht of heeft u een vraag? Neem dan even contact met me op! Jullie zijn van harte welkom in De Kattenstudio in Deil. Vindt u het prettiger dat ik bij u thuis kom en woont u in de omgeving Deil, Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Geldermalsen, Meteren, Gorinchem, Culemborg of Leerdam? Dan is dat in overleg ook mogelijk.

Extra zorg voor de oudere kat

Extra zorg voor de oudere kat

Natuurlijk is elke maand belangrijk voor oudere katten, maar in oktober wordt door dierenartsen extra aandacht besteed aan de oudere kat en het belang van regelmatige gezondheidschecks voor deze groep katten. Naar de dierenarts met een oudere kat kan best spannend...

Lees meer
Hoe leuk vindt een kat een trimbehandeling eigenlijk?

Hoe leuk vindt een kat een trimbehandeling eigenlijk?

Vinden katten een trimbehandeling leuk? Dat is een lastige vraag, waarop ik moeilijk antwoord kan geven. Want iedere kat is anders. Ook krijg ik regelmatig de vraag: zijn er ook katten die het lekker vinden? Mijn antwoord is meestal dat er katten zijn die zichtbaar...

Lees meer
Wat is Scheer Alopecia bij katten?

Wat is Scheer Alopecia bij katten?

Is er iets te doen aan langzaam terug groeiend haar na het scheren? Sommige katten die ik in De Kattenstudio behandel worden niet gekamd, maar geschoren. Er zijn verschillende redenen waarom katten geschoren worden:  Moeilijke vacht/niet kammen. Wanneer een kat...

Lees meer

Alle berichten