logo de kattenstudio deil
Vragen? Stuur een kattenbelletje via WhatsApp
Hoe snel groeit kattenhaar?

De vier groeifases van de kattenvacht

Heeft uw kat last van haaruitval? En vraagt u zich af of het haarverlies normaal is? Katten verliezen het hele jaar door haren en hebben één keer per jaar een grote rui. Hormonen, voeding, medicijnen en stress kunnen invloed hebben op de vacht. Daardoor hebben sommige katten meer last van haaruitval dan gemiddeld. En wanneer de ondervacht loslaat kunnen er klitten ontstaan.

Hoe snel groeit kattenhaar eigenlijk?

Misschien hebt u het wel eens gezien bij een kat die geopereerd is geweest: kattenhaar groeit best snel weer aan! Kattenhaar doorloopt gedurende de groei een aantal verschillende fases. Doordat elke haar zich in een ander stadium van de groeicyclus bevindt, blijft de vacht constant mooi vol. Dit zijn de vier groeifases van kattenhaar:

Fase 1: de Groeifase (Anagene fase)
Het woord zegt het al: de eerste fase is de groeifase van het haar. Dekharen groeien zo’n 0,3 mm per dag en vallen één keer per jaar uit, net als de ondervacht. Bij langharige katten groeit het haar niet sneller, maar wel langer door. Bij hen duurt deze Anagene fase dus langer dan bij kortharige katten.

Fase 2: overgangsfase (Kategene fase)
In deze fase komt de haarwortel tot rust. Het haarzakje wordt kleiner.

Fase 3: rustfase (Telogene fase)
Dit is de rustfase. Terwijl de bestaande haar rust begint er alweer een nieuwe haar te groeien.

Fase 4: Haarverlies ( Exogene fase)
In deze periode (je raadt het al) valt het haar uit.

Iedere vacht is anders. Zo heeft een Europees korthaar veel minder ondervacht dan bijvoorbeeld een Britse langhaar. Naast de structuur en de kleur van de vacht kan dit ook genetisch bepaald zijn.

Als je kat zijn vacht niet goed meer kan verzorgen

Het kan ook zo zijn dat de kat zichzelf niet meer kan verzorgen. Wanneer de kat artrose heeft (wat al vanaf vijf jaar oud kan optreden) dan zal de kat zich niet zo goed kunnen wassen op de achterkant vanaf de heupen en ontstaan daar klitjes. Ook kan het zijn dat de kat last heeft van zijn bekkie, door ontstoken tandvlees bijvoorbeeld. Dan wast de kat zichzelf minder goed of helemaal niet meer.
Daarom raad ik aan om regelmatig even de tanden en het tandvlees van uw kat te checken. Als trimster doe ik dat ook standaard bij iedere behandeling als de kat op mijn trimtafel zit!

Heeft uw kat problemen met de vacht of heeft u een vraag? Neem dan even contact met me op! Jullie zijn van harte welkom in De Kattenstudio in Deil. Vindt u het prettiger dat ik bij u thuis kom en woont u in de omgeving Deil, Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Geldermalsen, Meteren, Gorinchem, Culemborg of Leerdam? Dan is dat in overleg ook mogelijk.

Trots op Dierenwelzijn keurmerk

Trots op Dierenwelzijn keurmerk

Sinds deze maand mag De Kattenstudio officieel het Dierenwelzijn keurmerk dragen. Het Dierenwelzijn keurmerk maakt de kwaliteit van dierprofessionals zichtbaar en beter vindbaar voor het publiek. Als eigenaar wil je zeker weten dat je dier bij een professional in...

Lees meer
Klitvorming in de kattenvacht

Klitvorming in de kattenvacht

Om te begrijpen hoe klitten in de kattenvacht ontstaan en ze zoveel mogelijk te voorkomen, is het goed om te weten hoe kattenharen groeien. Eerder schreef ik al over de verschillende groeifases van de kattenvacht. Dit keer wil ik het hebben over het verschil tussen...

Lees meer
Kat scheren in de zomer

Kat scheren in de zomer

Is het beter voor mijn kat om hem in de zomer te scheren? Nee! Het antwoordt daarop is echt nee. Waarom?Een vacht heeft meerdere functies, waaronder het koel houden van de kat in de zomer en om in de winter juist warmte te geven. Pas op voor oververhitting en...

Lees meer

Alle berichten