logo de kattenstudio deil
Vragen? Stuur een kattenbelletje via WhatsApp
Hoe kam ik mijn kat? Tips voor de vachtverzorging

En welke kam u beter niet kunt gebruiken!

Wilt u uw kat kammen of borstelen? Zo doet u dat!

U wilt natuurlijk dat uw kat letterlijk en figuurlijk lekker in zijn of haar velletje zit. Daarom vind ik het belangrijk dat u als eigenaar weet hoe u de vacht bij kunt houden en uw kat zelf kunt kammen. Graag leg ik uit hoe u dat doet en welke kam of borstel u daarbij het best kunt gebruiken.

Een kattenborstel of toch een kam?

Om te beginnen zou ik u adviseren een dubbele kam met een grove en een fijne kant te gebruiken. Deze is voornamelijk geschikt voor katten met halflang/lang haar. De staart van de kat is echter enorm gevoelig. Hiervoor een kam gebruiken is voor uw kat niet prettig en ook zeker niet goed voor de vacht op de staart. Daarom raad ik u aan voor de staart een borstel te gebruiken. Met zo’n zelfde borstel kunt u kortharige katten heel goed borstelen. Waarom een borstel voor halflang/langharige katten niet zo geschikt is? Simpelweg omdat u daarmee niet op de huid komt. De vacht ziet er na een borstelbeurt misschien mooi uit, maar daaronder zitten losse haren. En die kunnen zich ophopen en klitten veroorzaken. Met als gevolg dat deze op een pijnlijke manier aan de huid gaan trekken. Niet fijn voor de kat!

Kam voor (half)langharige katten

Een fijne kambeurt voor uw kat

Door het volgen van deze zes stappen maakt u van de kambeurt een ontspannende ervaring voor u en de kat!

Kies een vaste plaats (bijvoorbeeld de keukentafel) om uw kat te kammen. Zo went uw kat aan deze plaats en wordt hij niet onverwachts op een andere plek of in zijn slaap opeens gekamd.
Ga eerst met de grove kant van de kam rustig over de rug van de kat, zodat de kat even kan wennen aan de kam en wat u gaat doen.
Dan begint u met de grove kant laagje voor laagje te kammen. Van de huid af naar beneden.
Als dat gedaan is kunt u dit met de fijne kant van de kam herhalen.
Met diezelfde fijne kant kunt u ook het koppie kammen. Dit vinden de meeste katten nog lekker ook! Doe het desnoods wat vaker tussen het kammen van de rest van de vacht door, zodat de kat het fijn vindt om gekamd te worden. Op de Facebookpagina van De Kattenstudio kunt u hiervan een video bekijken.
Sluit een kambeurt altijd af met een beloning. Een snoepje bijvoorbeeld, of het favoriete speeltje van de kat. Zo wordt de kambeurt een plezierig ritueel!

Waarom zijn de Furmaster en Furminator geen goed idee?

De kammen van Furmaster en Furminator halen veel vacht weg omdat er een mesje in zit. Deze kam snijdt dus de vacht, wat zeer schadelijk is voor de vacht. Een verhaal uit de praktijk: Een vaste klant kamt regelmatig zelf haar kat Sarah. En als ze merkt dat de vacht te vol wordt neemt ze contact met mij op om de vacht van Sarah uit te laten dunnen. Zo is Sarah voorlopig weer verlost van de losse haren en het teveel aan onderwol. Toen ik er een keer was vertelde de eigenaresse dat ze nu een kam had gevonden die bijna net zo veel haar verwijderde als ik tijdens een trimbeurt. Meteen gingen bij mij de alarmbellen af. Ik vroeg of ik de kam mocht zien en ja hoor, daar was de gevreesde kam. Ik heb Sarahs eigenaresse uitgelegd wat zo’n kam doet en dat dit niet goed is voor de vacht. Ze schrok en de kam ging direct de prullenbak in!
Je wil er niet aan denken dat iemand deze kam wekelijks gebruikt zonder te weten wat het kan veroorzaken…

Heeft uw kat problemen met de vacht of heeft u een vraag? Neem dan even contact met me op! Jullie zijn van harte welkom in De Kattenstudio in Deil. Vindt u het prettiger dat ik bij u thuis kom en woont u in de omgeving Deil, Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Geldermalsen, Meteren, Gorinchem, Culemborg of Leerdam? Dan is dat in overleg ook mogelijk.

Extra zorg voor de oudere kat

Extra zorg voor de oudere kat

Natuurlijk is elke maand belangrijk voor oudere katten, maar in oktober wordt door dierenartsen extra aandacht besteed aan de oudere kat en het belang van regelmatige gezondheidschecks voor deze groep katten. Naar de dierenarts met een oudere kat kan best spannend...

Lees meer
Hoe leuk vindt een kat een trimbehandeling eigenlijk?

Hoe leuk vindt een kat een trimbehandeling eigenlijk?

Vinden katten een trimbehandeling leuk? Dat is een lastige vraag, waarop ik moeilijk antwoord kan geven. Want iedere kat is anders. Ook krijg ik regelmatig de vraag: zijn er ook katten die het lekker vinden? Mijn antwoord is meestal dat er katten zijn die zichtbaar...

Lees meer
Wat is Scheer Alopecia bij katten?

Wat is Scheer Alopecia bij katten?

Is er iets te doen aan langzaam terug groeiend haar na het scheren? Sommige katten die ik in De Kattenstudio behandel worden niet gekamd, maar geschoren. Er zijn verschillende redenen waarom katten geschoren worden:  Moeilijke vacht/niet kammen. Wanneer een kat...

Lees meer

Alle berichten