logo de kattenstudio deil
Vragen? Stuur een kattenbelletje via WhatsApp
Wat is Scheer Alopecia bij katten?

Is er iets te doen aan langzaam terug groeiend haar na het scheren?

Sommige katten die ik in De Kattenstudio behandel worden niet gekamd, maar geschoren. Er zijn verschillende redenen waarom katten geschoren worden: 

  • Moeilijke vacht/niet kammen. Wanneer een kat een moeilijk vacht heeft en kammen niet toelaat, klit of vervilt de vacht heel snel. In dat geval kies ik in overleg met het baasje wel eens voor preventief scheren.
  • Gezondheidsredenen. We kiezen soms ook voor scheren als een kat zichzelf door bijvoorbeeld overgewicht niet meer kan verzorgen, of wanneer de kat last heeft van artrose en daardoor moeilijk bij zijn achterkant kan om te wassen.
  • Vervilting. Als de kat te veel klitten heeft, of er sprake is van ernstige vervilting, dan is scheren soms de enige optie. Kammen kan dan erg pijnlijk zijn voor de kat. 

Soms ontstaat er na het scheren ‘Scheer Alopecia’, ook wel scheerkaalheid genoemd. Dit betekent dat het na een scheerbeurt langer dan normaal duurt voordat de vacht terug groeit. Normaal gesproken groeit het kattenhaar zo’n 0,3mm per dag. Bij Scheer Alopecia groeit het haar minder snel.  Dat ook plaatselijk zijn, dan groeien bijvoorbeeld de zijkanten wel snel weer aan, maar duurt het op de rug langer. Mijn persoonlijke ervaring is dat Scheer Alopecia voornamelijk op de rug voorkomt. 

De oorzaak van Scheer Alopecia bij katten

Over de oorzaak van Scheer Alopecia is nog niet zoveel bekend, er is nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Het komt voor bij zo’n 2% van de katten en ik zie zelf geen duidelijke verschillen in bepaalde jaargetijden of bij bepaalde rassen. Helaas is er niet zoveel aan te doen, behalve geduldig afwachten tot het haar uit zichzelf weer volledig is aangegroeid. Vaak is dat na een maand of zes het geval. Het goede nieuws: als uw kat één keer Scheer Alopecia heeft gehad, wil dat zeker niet zeggen dat het bij de volgende scheerbeurt weer het geval is. Uw kat kan dus gewoon weer geschoren worden!

Heeft uw kat problemen met de vacht of heeft u een vraag? Neem dan even contact met me op! Jullie zijn van harte welkom in De Kattenstudio in Deil. Vindt u het prettiger dat ik bij u thuis kom en woont u in de omgeving Deil, Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Geldermalsen, Meteren, Gorinchem, Culemborg of Leerdam? Dan is dat in overleg ook mogelijk.

Extra zorg voor de oudere kat

Extra zorg voor de oudere kat

Natuurlijk is elke maand belangrijk voor oudere katten, maar in oktober wordt door dierenartsen extra aandacht besteed aan de oudere kat en het belang van regelmatige gezondheidschecks voor deze groep katten. Naar de dierenarts met een oudere kat kan best spannend...

Lees meer
Hoe leuk vindt een kat een trimbehandeling eigenlijk?

Hoe leuk vindt een kat een trimbehandeling eigenlijk?

Vinden katten een trimbehandeling leuk? Dat is een lastige vraag, waarop ik moeilijk antwoord kan geven. Want iedere kat is anders. Ook krijg ik regelmatig de vraag: zijn er ook katten die het lekker vinden? Mijn antwoord is meestal dat er katten zijn die zichtbaar...

Lees meer
Hoe kam ik mijn kat? Tips voor de vachtverzorging

Hoe kam ik mijn kat? Tips voor de vachtverzorging

En welke kam u beter niet kunt gebruiken! Wilt u uw kat kammen of borstelen? Zo doet u dat! U wilt natuurlijk dat uw kat letterlijk en figuurlijk lekker in zijn of haar velletje zit. Daarom vind ik het belangrijk dat u als eigenaar weet hoe u de vacht bij kunt houden...

Lees meer

Alle berichten