logo de kattenstudio deil
Vragen? Stuur een kattenbelletje via WhatsApp
Wat is Scheer Alopecia bij katten?

Is er iets te doen aan langzaam terug groeiend haar na het scheren?

Sommige katten die ik in De Kattenstudio behandel worden niet gekamd, maar geschoren. Er zijn verschillende redenen waarom katten geschoren worden: 

  • Moeilijke vacht/niet kammen. Wanneer een kat een moeilijk vacht heeft en kammen niet toelaat, klit of vervilt de vacht heel snel. In dat geval kies ik in overleg met het baasje wel eens voor preventief scheren.
  • Gezondheidsredenen. We kiezen soms ook voor scheren als een kat zichzelf door bijvoorbeeld overgewicht niet meer kan verzorgen, of wanneer de kat last heeft van artrose en daardoor moeilijk bij zijn achterkant kan om te wassen.
  • Vervilting. Als de kat te veel klitten heeft, of er sprake is van ernstige vervilting, dan is scheren soms de enige optie. Kammen kan dan erg pijnlijk zijn voor de kat. 

Soms ontstaat er na het scheren ‘Scheer Alopecia’, ook wel scheerkaalheid genoemd. Dit betekent dat het na een scheerbeurt langer dan normaal duurt voordat de vacht terug groeit. Normaal gesproken groeit het kattenhaar zo’n 0,3mm per dag. Bij Scheer Alopecia groeit het haar minder snel.  Dat ook plaatselijk zijn, dan groeien bijvoorbeeld de zijkanten wel snel weer aan, maar duurt het op de rug langer. Mijn persoonlijke ervaring is dat Scheer Alopecia voornamelijk op de rug voorkomt. 

De oorzaak van Scheer Alopecia bij katten

Over de oorzaak van Scheer Alopecia is nog niet zoveel bekend, er is nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Het komt voor bij zo’n 2% van de katten en ik zie zelf geen duidelijke verschillen in bepaalde jaargetijden of bij bepaalde rassen. Helaas is er niet zoveel aan te doen, behalve geduldig afwachten tot het haar uit zichzelf weer volledig is aangegroeid. Vaak is dat na een maand of zes het geval. Het goede nieuws: als uw kat één keer Scheer Alopecia heeft gehad, wil dat zeker niet zeggen dat het bij de volgende scheerbeurt weer het geval is. Uw kat kan dus gewoon weer geschoren worden!

Heeft uw kat problemen met de vacht of heeft u een vraag? Neem dan even contact met me op! Jullie zijn van harte welkom in De Kattenstudio in Deil. Vindt u het prettiger dat ik bij u thuis kom en woont u in de omgeving Deil, Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Geldermalsen, Meteren, Gorinchem, Culemborg of Leerdam? Dan is dat in overleg ook mogelijk.

Trots op Dierenwelzijn keurmerk

Trots op Dierenwelzijn keurmerk

Sinds deze maand mag De Kattenstudio officieel het Dierenwelzijn keurmerk dragen. Het Dierenwelzijn keurmerk maakt de kwaliteit van dierprofessionals zichtbaar en beter vindbaar voor het publiek. Als eigenaar wil je zeker weten dat je dier bij een professional in...

Lees meer
Klitvorming in de kattenvacht

Klitvorming in de kattenvacht

Om te begrijpen hoe klitten in de kattenvacht ontstaan en ze zoveel mogelijk te voorkomen, is het goed om te weten hoe kattenharen groeien. Eerder schreef ik al over de verschillende groeifases van de kattenvacht. Dit keer wil ik het hebben over het verschil tussen...

Lees meer
Kat scheren in de zomer

Kat scheren in de zomer

Is het beter voor mijn kat om hem in de zomer te scheren? Nee! Het antwoordt daarop is echt nee. Waarom?Een vacht heeft meerdere functies, waaronder het koel houden van de kat in de zomer en om in de winter juist warmte te geven. Pas op voor oververhitting en...

Lees meer

Alle berichten