logo de kattenstudio deil
Vragen? Stuur een kattenbelletje via WhatsApp
Extra zorg voor de oudere kat

Natuurlijk is elke maand belangrijk voor oudere katten, maar in oktober wordt door dierenartsen extra aandacht besteed aan de oudere kat en het belang van regelmatige gezondheidschecks voor deze groep katten.

Naar de dierenarts met een oudere kat kan best spannend zijn. Ze zijn vaak wat onzekerder en vinden het niet zo prettig om vervoerd te worden. Maak het de kat daarom zo aangenaam mogelijk met een ruime reismand waarin de kat zichzelf goed kan keren en een lekker dekentje. Valeriaan kan ook rustgevend werken voor katten.

Bloed- en urineonderzoek

En hoewel ze het niet fijn vinden om naar de dierenarts te gaan, is het wel ontzettend belangrijk om wat oudere katten te laten checken. Het liefst zelfs 2 keer per jaar. Een bloedonderzoek en een urine-onderzoek kunnen enorm veel verschil maken. Hoe is het met de schildklier? Werken de nieren nog goed? Wanneer op tijd ontdekt wordt dat er iets mis is, dan kan de kat de juiste medicatie krijgen en kan deze nog goed en hopelijk pijnloos van zijn oude dag genieten. 

Artrose bij katten

Ook artrose is een veel voorkomend probleem bij oudere katten. Dit kan overigens al ontstaan vanaf een leeftijd van 6 jaar. Artrose valt bijna niet op, omdat de kat vaak niet laat zien dat hij pijn heeft. Maar wat je wel in de gaten kan houden: springt de kat nog soepel op de tafel of op de krabpaal of merk je dat de kat liever een tussensprong maakt? Loopt hij wat moeilijker de trap op en niet meer heel geleidelijk maar met tussenstapjes? Wat belangrijk is, is of je verandering ziet. Als de kat altijd een tussensprong maakt dan hoeft het natuurlijk niet zo te zijn dat hij artrose of iets anders heeft. Maar gedraagt hij zich anders dan voorheen, dan is dat het onderzoeken waard. 

Trimmen van oudere katten

In de trimsalon krijg ik regelmatig oudere katten. Zij kunnen zichzelf vaak niet meer zo goed wassen, waardoor er klitten of flinke ophopingen in de vacht ontstaan. Daar kan ik ze met een heerlijke uitkambeurt mee helpen. Ze liggen dan op een lekker zacht kussen zodat het niet zo zeer doet aan hun botjes. Omdat oudere katten meestal minder gebruikmaken van een krabpaal en soms ook minder spelen, kunnen hun nageltjes ingroeien. Die worden dus ook netjes geknipt!

Heeft uw kat problemen met de vacht of heeft u een vraag? Neem dan even contact met me op! Jullie zijn van harte welkom in De Kattenstudio in Deil. Vindt u het prettiger dat ik bij u thuis kom en woont u in de omgeving Deil, Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Geldermalsen, Meteren, Gorinchem, Culemborg of Leerdam? Dan is dat in overleg ook mogelijk.

Trots op Dierenwelzijn keurmerk

Trots op Dierenwelzijn keurmerk

Sinds deze maand mag De Kattenstudio officieel het Dierenwelzijn keurmerk dragen. Het Dierenwelzijn keurmerk maakt de kwaliteit van dierprofessionals zichtbaar en beter vindbaar voor het publiek. Als eigenaar wil je zeker weten dat je dier bij een professional in...

Lees meer
Klitvorming in de kattenvacht

Klitvorming in de kattenvacht

Om te begrijpen hoe klitten in de kattenvacht ontstaan en ze zoveel mogelijk te voorkomen, is het goed om te weten hoe kattenharen groeien. Eerder schreef ik al over de verschillende groeifases van de kattenvacht. Dit keer wil ik het hebben over het verschil tussen...

Lees meer
Kat scheren in de zomer

Kat scheren in de zomer

Is het beter voor mijn kat om hem in de zomer te scheren? Nee! Het antwoordt daarop is echt nee. Waarom?Een vacht heeft meerdere functies, waaronder het koel houden van de kat in de zomer en om in de winter juist warmte te geven. Pas op voor oververhitting en...

Lees meer

Alle berichten