logo de kattenstudio deil
Vragen? Stuur een kattenbelletje via WhatsApp
Kat scheren in de zomer

Is het beter voor mijn kat om hem in de zomer te scheren?

Nee! Het antwoordt daarop is echt nee.

Waarom?
Een vacht heeft meerdere functies, waaronder het koel houden van de kat in de zomer en om in de winter juist warmte te geven.

Pas op voor oververhitting en verbranding

Als je een kat scheert in de zomer alleen omdat je denkt dat het lekker voor hem is, dan heb je dat mis. Het kan oververhitting geven en de kat kan verbranden als hij buiten komt. Wat ik hierboven al aangaf: hij heeft zijn vacht nodig om koel te blijven.

Moet de kat geschoren worden omdat de vacht vervilt is? Ja, dan is dat de beste optie om te doen. Een vervilte vacht doet ontzettend veel pijn bij de kat, het trekt aan de huid. Als je weet dat de huid van een kat 7 keer dunner is dan van ons mensen, dan snap je wel wat ik bedoel. Een vervilte vacht verstikt ook de huid, met alle gevolgen van dien.

Welzijn van de kat gaat voor

Het kan ook zo zijn dat de kat geschoren moet worden omdat hij/zij zichzelf niet kan verzorgen vanwege medische redenen. En omdat de eigenaar het ook niet lukt, omdat de kat dit simpelweg niet toelaat. Dan gaat het welzijn voor en dan is preventief scheren de beste optie.

Ga niet zelf aan de slag met een scheerapparaat laat dit door een kattentrimster doen. Zoals eerder genoemd is de huid van de kat erg dun en inscheren is dan ook zo gebeurd. Trimmers hebben ervaring en houden het welzijn van de katten goed in de gaten. Zo’n apparaat maakt geluid en dit kan stress geven bij de kat. Daarom het advies: mocht het nodig zijn, zoek een kattentrimster.

Heeft uw kat problemen met de vacht of heeft u een vraag? Neem dan even contact met me op! Jullie zijn van harte welkom in De Kattenstudio in Deil. Vindt u het prettiger dat ik bij u thuis kom en woont u in de omgeving Deil, Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Geldermalsen, Meteren, Gorinchem, Culemborg of Leerdam? Dan is dat in overleg ook mogelijk.

Trots op Dierenwelzijn keurmerk

Trots op Dierenwelzijn keurmerk

Sinds deze maand mag De Kattenstudio officieel het Dierenwelzijn keurmerk dragen. Het Dierenwelzijn keurmerk maakt de kwaliteit van dierprofessionals zichtbaar en beter vindbaar voor het publiek. Als eigenaar wil je zeker weten dat je dier bij een professional in...

Lees meer
Klitvorming in de kattenvacht

Klitvorming in de kattenvacht

Om te begrijpen hoe klitten in de kattenvacht ontstaan en ze zoveel mogelijk te voorkomen, is het goed om te weten hoe kattenharen groeien. Eerder schreef ik al over de verschillende groeifases van de kattenvacht. Dit keer wil ik het hebben over het verschil tussen...

Lees meer
Extra zorg voor de oudere kat

Extra zorg voor de oudere kat

Natuurlijk is elke maand belangrijk voor oudere katten, maar in oktober wordt door dierenartsen extra aandacht besteed aan de oudere kat en het belang van regelmatige gezondheidschecks voor deze groep katten. Naar de dierenarts met een oudere kat kan best spannend...

Lees meer

Alle berichten